Mediációról a médiában

 

„Minden esetben javasolom az ügyfeleimnek, hogy ha nyitott rá a másik fél, akkor még a per előtt, de akár a per alatt is menjenek el mediátorhoz, aki segít közelíteni a felek álláspontját. Sajnos a felek személyes sértettsége nem segít megoldani a kialakult feszült helyzetet, és ezt általában mindig a kiskorú gyermek érzi meg.”

Dr. Illés Fanni családjogi szakértő

www.szuloklapja.hu

 

 

„Nagyon sok jó tapasztalattal rendelkezünk gyakorlott mediátorok igénybevétele kapcsán. A mediációtól nagyon sokan idegenkednek, ugyanakkor nincsenek is igazán tisztában azzal, hogy miről is szól. Egyáltalán nem kell félni tőle, sőt ha elkezdik és nem nyeri el a tetszésüket a módszer, akkor bármikor fel is lehet függeszteni.”

Dr. Gaál Edina ügyvéd

 

 

„A válási mediáció, permegelőzés célja, ha a párok eldöntötték, hogy elválnak a gyors és békés válás elősegítése, minél gyorsabban megállapodjanak a gyermekelhelyezés, – láthatás, -tartásdíj és a további nevelést és gondozást érintő kérdésekben, szabályokban.Manapság, amikor adósságokat, hiteleket osztunk el vagyonmegosztás címen, fontos kérdés a lakhatás megoldása, annak érdekében, hogy senki se kerüljön az utcára a válása miatt. A mediátor kreatív megoldásokra sarkalja a feleket a mindahányuk számára legjobb és kivitelezhető megoldások megtalálása érdekében.

 

Pálfalvi Ildikó rámutatott: nincs perköltség, ügyvédi munkadíj, jutalék, szakértői díj, illetékek, egyéb járulékos kiadások, évekig tartó bíróságra járkálás, stressz, eszkalálódott kapcsolat stb. A mediációs eljárásnak csak munkadíja van, ami a peres eljárásnak csupán töredéke, mintegy 5- 10 százaléka. További szempont, hogy rövid időn belül lezárul, 1-3 ülés alatt a szülők békésen megegyeznek további életük külön-külön mederben való folytatásáról, a gyermekeket érintő kérdésekről, amit okiratba foglalunk. A szülők megegyezésüket beadják az illetékes bíróságra, ahol rövid időn belül kimondják a válást, a megállapodást pedig jogerőre emelik.”

www.origo.hu/