Válás közös megegyezeséssel, válási mediáció mail@kerekesieva.hu

Válási mediáció

válási mediáció

Mi az a válási mediáció?

A mediáció magyarul közvetítést jelent, tehát a válási mediáció annyit tesz válás közvetítő segítségével.

 

A válási mediáció abban segít, hogy a válás közös megegyezéssel jöjjön létre.

 

A válási mediáció során a férj és a feleség válási mediátor segítségével, közvetítésével közösen hozzák meg a döntéseket a vagyonmegosztásról, gyermekelhelyezésről/szülői felügyeletről, tartásdíjról, kapcsolattartásról és minden olyan kérdésről, amit szükséges tisztázni a váláshoz, és a válás utáni életükhöz.

 

Ezeket a döntéseket egy úgy nevezett válási egyezségben megfogalmazzuk, amit mind a feleségnek, mint a férjnek alá kell írnia.

 

Ezt az egyezséget a bíróságra be kell nyújtani, a bíróság elfogadja, és a válási egyezség alapján felbontja a házasságot akár az első tárgyaláson. Ha kiskorú gyerek van, akkor a bíróságnak minimum két tárgyalást ki kell tűznie, akkor is ha a házastársak mindenben megegyeztek.

 

Tehát ha válási egyezséget készítenek, nem kell a bíróságon magyarázkodni, hogy miért akarnak elválni, emiatt gyorsabb a válás, és a döntés nem a bíró, hanem az Önök kezében van. A válási mediáció lényege, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkettőjük  érdeke érvényesül,  mindkettőjük számára elfogadható legyen, és a közös gyerek érdekeit is szem előtt tartsa.

 

Akkor ügyvédre nincs is szükség?

Nincs szükség ügyvédre, az Igazságügyi Minisztérium által nyilvántartásba vett válási mediátor által készített megállapodást a bíróság elfogadja, és ügyvédi közreműködés nélkül is el tudnak válni.

Ezáltal olcsóbb is lesz a válás, és az esetek többségében gyorsabb is. Az ügyvéd feladata, az egyik fél érdekeit képviselni,  míg a mediátor célja a két felet közös nevezőre hozni.

 

A mediátor ki akar békíteni minket?

Nem, a válási mediáció célja nem a kapcsolat megmentése. Amennyiben úgy érkeznek hozzám, hogy mindketten el szeretnének válni, én nem kérdezem az okát. Az én dolgom, hogy a váláshoz szükséges részletekben segítsem megegyezésre Önöket, és elkészüljön a válási egyezség.

 

Mi van ha én válni szeretnék, de a férjem/feleségem nem?

Ebben az esetben először a mediáció célját kell tisztáznunk. Úgy nem lehet eredményt elérni, ha egyikőjük a párkapcsolatot szeretné megmenteni, a másik meg a vagyonmegosztást szeretné tisztázni. Ilyen esetekben azt szoktuk javasolni, hogy adjanak maguknak 3 hónap próbaidőt, ami alatt megpróbálják helyrehozni a kapcsolatukat, és eljárnak párkapcsolati mediációra. Aki válni akar abban enged, hogy belemegy a próbaidőbe, aki nem akar válni meg beleegyezik, ha sikertelen a próbaidő, akkor beleegyezik a válásba.

 

Miben különbözik a válási mediáció és a párkapcsolati mediáció?

A párkapcsolati mediáció célja a házasság a kapcsolat megmentése, míg a válási mediáció célja a kapcsolat békés lezárása, a váláshoz szükséges részletek tisztázása. Előfordul, hogy válási mediációra érkeznek az ügyfelek, de átváltunk párkapcsolati mediációra, mert rájönnek, hogy mégsem akarnak elválni, inkább dolgoznának a kapcsolatukon. Vannak olyan párok, akik azzal a céllal keresnek meg, hogy javítsunk a kapcsolatukon, aztán mégis úgy döntenek, hogy inkább válnának.

 

Még egy érv a mediáció mellett:

A mediáció költsége max. 15.000 Ft értékig beszámítható a válási illetékbe az Illetéktörvény 58. § (9) pontja értelmében.

 

 Mediációról mondták:

“Nagyon sok jó tapasztalattal rendelkezünk gyakorlott mediátorok igénybevétele kapcsán. A mediációtól nagyon sokan idegenkednek, ugyanakkor nincsenek is igazán tisztában azzal, hogy miről is szól. Egyáltalán nem kell félni tőle, sőt ha elkezdik és nem nyeri el a tetszésüket a módszer, akkor bármikor fel is lehet függeszteni.”

Dr. Gaál Edina ügyvéd