Válás közös megegyezeséssel, válási mediáció mail@kerekesieva.hu

Válási mediáció

válási mediáció

Mi az a válási mediáció?

A mediáció magyarul közvetítést jelent, tehát a válási mediáció annyit tesz válás közvetítő segítségével.

 

A válási mediáció abban segít, hogy a válás közös megegyezéssel jöjjön létre.

 

A válási mediáció során a férj és a feleség válási mediátor segítségével, közvetítésével közösen hozzák meg a döntéseket a vagyonmegosztásról, gyermekelhelyezésről/szülői felügyeletről, tartásdíjról, kapcsolattartásról és minden olyan kérdésről, amit szükséges tisztázni a váláshoz, és a válás utáni életükhöz.

 

Ezeket a döntéseket egy úgy nevezett válási egyezségben megfogalmazzuk, amit mind a feleségnek, mint a férjnek alá kell írnia.

 

Ezt az egyezséget a bíróságra be kell nyújtani, a bíróság elfogadja, és a válási egyezség alapján felbontja a házasságot akár az első tárgyaláson. Ha kiskorú gyerek van, akkor a bíróságnak minimum két tárgyalást ki kell tűznie, akkor is ha a házastársak mindenben megegyeztek.

 

Tehát ha válási egyezséget készítenek, nem kell a bíróságon magyarázkodni, hogy miért akarnak elválni, emiatt gyorsabb a válás, és a döntés nem a bíró, hanem az Önök kezében van. A válási mediáció lényege, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkettőjük  érdeke érvényesül,  mindkettőjük számára elfogadható legyen, és a közös gyerek érdekeit is szem előtt tartsa.

 

Akkor ügyvédre nincs is szükség?

Nincs szükség ügyvédre, az Igazságügyi Minisztérium által nyilvántartásba vett válási mediátor által készített megállapodást a bíróság elfogadja, és ügyvédi közreműködés nélkül is el tudnak válni.

Ezáltal olcsóbb is lesz a válás, és az esetek többségében gyorsabb is. Az ügyvéd feladata, az egyik fél érdekeit képviselni,  míg a mediátor célja a két felet közös nevezőre hozni.

 

A mediátor ki akar békíteni minket?

Nem, a válási mediáció célja nem a kapcsolat megmentése. Amennyiben úgy érkeznek hozzám, hogy mindketten el szeretnének válni, én nem kérdezem az okát. Az én dolgom, hogy a váláshoz szükséges részletekben segítsem megegyezésre Önöket, és elkészüljön a válási egyezség.

 

Mi van ha én válni szeretnék, de a férjem/feleségem nem?

Ebben az esetben először a mediáció célját kell tisztáznunk. Úgy nem lehet eredményt elérni, ha egyikőjük a párkapcsolatot szeretné megmenteni, a másik meg a vagyonmegosztást szeretné tisztázni. Ilyen esetekben azt szoktuk javasolni, hogy adjanak maguknak 3 hónap próbaidőt, ami alatt megpróbálják helyrehozni a kapcsolatukat, és eljárnak párkapcsolati mediációra. Aki válni akar abban enged, hogy belemegy a próbaidőbe, aki nem akar válni meg beleegyezik, ha sikertelen a próbaidő, akkor beleegyezik a válásba.

 

Miben különbözik a válási mediáció és a párkapcsolati mediáció?

A párkapcsolati mediáció célja a házasság a kapcsolat megmentése, míg a válási mediáció célja a kapcsolat békés lezárása, a váláshoz szükséges részletek tisztázása. Előfordul, hogy válási mediációra érkeznek az ügyfelek, de átváltunk párkapcsolati mediációra, mert rájönnek, hogy mégsem akarnak elválni, inkább dolgoznának a kapcsolatukon. Vannak olyan párok, akik azzal a céllal keresnek meg, hogy javítsunk a kapcsolatukon, aztán mégis úgy döntenek, hogy inkább válnának.

 

Még egy érv a mediáció mellett:

A mediáció költsége max. 15.000 Ft értékig beszámítható a válási illetékbe az Illetéktörvény 58. § (9) pontja értelmében.

 

 Mediációról mondták:

“Nagyon sok jó tapasztalattal rendelkezünk gyakorlott mediátorok igénybevétele kapcsán. A mediációtól nagyon sokan idegenkednek, ugyanakkor nincsenek is igazán tisztában azzal, hogy miről is szól. Egyáltalán nem kell félni tőle, sőt ha elkezdik és nem nyeri el a tetszésüket a módszer, akkor bármikor fel is lehet függeszteni.”

Dr. Gaál Edina ügyvéd

Válási mediáció árak

Alap Válási Mediációs Csomag

Az Alap csomagot azoknak ajánljuk, akik egymás között már megbeszéltek mindent, nincs közös kiskorú gyermekük, és szeretnék, ha már az első tárgyaláson a bíróság felbontaná a házasságukat.

Mit tartalmaz az Alap Válási Mediációs Csomag?

  • 1 mediációs ülés a házaspárral közösen, maximum 3 óra .
  • Egyezség megfogalmazása, írásbeli rögzítése, a szükséges példányszám nyomtatása.
  • Bónusz: a keresetlevél megfogalmazása, nyomtatása a szükséges példányszámban
ÁR: 40 000.-Ft

Standard Válási Mediációs Csomag


Azoknak a házaspároknak ajánljuk, akiknek közös kiskorú gyermekük van, így az egyezségben részletesen szabályozni kell a hatályos jogszabályoknak megfelelően a gyermekre vonatkozó kérdéseket.  Azoknak ajánljuk, akik egyetértenek a gyerekekkel kapcsolatos, és egyéb kérdésekben is.

Mit tartalmaz az Standard Válási Mediációs Csomag?

  • 1 vagy 2 mediációs ülés a házaspárral közösen, maximum 4 óra .
  • Egyezség megfogalmazása, írásbeli rögzítése, a szükséges példányszám nyomtatása.
  • Bónusz: a keresetlevél megfogalmazása, nyomtatása a szükséges példányszámban.
ÁR: 60 000.-Ft 

Extra Válási Mediációs Csomag

Azoknak ajánljuk, akik között vita van, és fontos témában nem tudnak megegyezni (pl. vagyonmegosztás, vagy szülői felügyeleti jogok gyakorlása, kapcsolattartás, gyermektartás stb.). Abban viszont egyetértenek, hogy jobb, ha ők maguk hoznak döntést minél előbb a saját sorsukról, mint ha évekig elhúzódó per végén, egy előre nehezen bejósolható ítéletbe kellene majd beletörődniük.

Mit tartalmaz az Extra Válási Mediációs Csomag?

  • 2 mediációs ülés a házaspárral közösen, egyenként maximum 3 óra (összesen 6 óra), de ez lehet egyhuzamban is, egy nap alatt.
  • Amennyiben szükséges egyéni konzultáció, négyszemközti beszélgetés az ügyfelekkel külön- külön.  (2 x 1 óra).
  • Egyezség megfogalmazása, írásbeli rögzítése, a szükséges példányszám nyomtatása.
  • Bónusz: a keresetlevél megfogalmazása, nyomtatása a szükséges példányszámban.
ÁR: 80 000.-Ft
A válási mediáció időpontja:
Az ügyfelekkel előzetesen egyeztetett időpontban.
A válási mediáció helyszíne:
1036 Budapest, Lajos u. 118-120.

Jelentkezés válási mediációra