Mik a válás költségei? Mennyibe kerül a válóper?

Válás költségei, válóper költségei az alábbi tételekből tevődnek össze:

1.Válóper illetéke. Ez jelenleg 30.000 Ft és a válóper kezdeményezésekor kell a válást kezdeményező félnek, azaz a felperesnek megfizetnie. Amennyiben a házastársak közösen kérik a házasság felbontását, a válóper illetékét megfizethetik közösen, de vállalhatja csak az egyik fél is.

 

2. Amennyiben a házastársak közös megegyezéssel kívánnak elválni és az ehhez szükséges egyezség elkészítéséhez szakember segítségét kérik, megbízhatnak egy független válási mediátort. A válási mediátor költsége általában 8-10.000 ft/óra.

Fontos információ, hogy a mediáció költsége max. 15.000 Ft értékig beszámítható a válási illetékbe az Illetéktörvény 58. § (9) pontja értelmében.

 

3. Válóperes ügyvédet is megbízhatnak a válási egyezség elkészítésével. Mivel az ügyvéd csak az egyik felet képviseli, ezért valószínűleg a másik fél is fog ügyvédet fogadni. Az ügyvédi honorárium válóperes ügyben általában 30.000 Ft-nál kezdődik, felső határ pedig a csillagos ég. Két ügyvéddel kalkulálva minimum 60.000 Ft-ra jön ki. Az ügyvéd költsége nem számítható be a válási illetékbe. Tehát az ügyvédi költségen felül 30.000 Ft válóperi illetéket is meg kell fizetni.

 

4. Ha nem sikerül a házastársaknak megegyeznie, akkor tényfeltárásos válásra kerül sor. Itt a válási illeték és ügyvédi díjak mellett egyéb költségek is megjelenhetnek, mint például szakértők díjai (pl. értékbecslő, pszichológus).

 

Összegezve a válóper költségeit:

A válási illetéket mindenképpen meg kell fizetni.

Ehhez jönnek hozzá az egyéb esetlegesen felmerülő költségek, mint:

  • válási mediátor költsége
  • ügyvédi költség
  • egyéb perköltségek, mint például szakértői díjak

 

A fentiekből látszik, hogy ha a válás költségeit minimalizálni szeretnék, akkor közös megegyezéssel érdemes válni. Válás közös megegyezéssel nem csak kevesebb költségek miatt előnyös, hanem a válás menete is sokkal gyorsabb és egyszerűbb.

Amennyiben Ön és házastársa között vannak vitás kérdések, akkor is érdemes válási mediátort felkeresniük, mert a válási mediáció segít az álláspontokat közelíteni.

Válás menete közös megegyezéssel