Válási mediáció

válási mediáció, pár

Mi az a válási mediáció?

A mediáció magyarul közvetítést jelent, tehát a válási mediáció annyit tesz válás közvetítő segítségével.

 

A válási mediáció abban segít, hogy a válás közös megegyezéssel jöjjön létre.

 

A válási mediáció során a férj és a feleség válási mediátor segítségével, közvetítésével közösen hozzák meg a döntéseket a vagyonmegosztásról, gyermekelhelyezésről/szülői felügyeletről, tartásdíjról, kapcsolattartásról és minden olyan kérdésről, amit szükséges tisztázni a váláshoz és a válás utáni életükhöz.

 

Ezeket a döntéseket egy úgy nevezett válási egyezségben megfogalmazzuk, amit mind a feleségnek, mint a férjnek alá kell írnia.

 

Ezt az egyezséget a bíróságra be kell nyújtani, a bíróság elfogadja és a válási egyezség alapján felbontja a házasságot akár az első tárgyaláson. Ha kiskorú gyermek van, akkor a bíróságnak minimum két tárgyalást ki kell tűznie, akkor is ha a házastársak mindenben megegyeztek.

 

Tehát ha válási egyezséget készítenek, nem kell a bíróságon magyarázkodni, hogy miért akarnak elválni, emiatt gyorsabb a válás és a döntés nem a bíró, hanem az Önök kezében van. A válási mediáció lényege, hogy olyan megállapodás szülessen, amelyben mindkettőjük  érdeke érvényesül,  mindkettőjük számára elfogadható legyen és a közös gyermek érdekeit is szem előtt tartsa.

 

Akkor ügyvédre nincs is szükség?

Nincs szükség ügyvédre, az Igazságügyi Minisztérium által nyilvántartásba vett válási mediátor által készített megállapodást a bíróság elfogadja és ügyvédi közreműködés nélkül is el tudnak válni.

Ezáltal olcsóbb is lesz a válás és az esetek többségében gyorsabb is. Az ügyvéd feladata, az egyik fél érdekeit képviselni,  míg a mediátor célja, hogy segítse a feleket, hogy közös nevezőre jussanak.

 

A mediátor ki akar békíteni minket?

Nem, a válási mediáció célja nem a kapcsolat megmentése. Amennyiben úgy érkeznek, hogy mindketten el szeretnének válni, a mediátor nem kérdezi az okát, hanem arra összpontosít, hogy a váláshoz szükséges részletekben segítse megegyezésre a feleket és elkészüljön a válási egyezség.

 

Mi van ha én válni szeretnék, de a férjem/feleségem nem?

Ebben az esetben először a mediáció célját kell tisztáznunk. Úgy nem lehet eredményt elérni, ha egyikőjük a párkapcsolatot szeretné megmenteni, a másik meg a vagyonmegosztást szeretné tisztázni. Ilyen esetekben azt szoktuk javasolni, hogy adjanak maguknak 3 hónap próbaidőt, ami alatt megpróbálják helyrehozni a kapcsolatukat, és eljárnak párkapcsolati mediációra. Aki válni akar abban enged, hogy belemegy a próbaidőbe, aki nem akar válni meg beleegyezik, ha sikertelen a próbaidő, akkor beleegyezik a válásba.

 

Miben különbözik a válási mediáció és a párkapcsolati mediáció?

A párkapcsolati mediáció célja a házasság a kapcsolat megmentése, míg a válási mediáció célja a kapcsolat békés lezárása, a váláshoz szükséges részletek tisztázása. Előfordul, hogy válási mediációra érkeznek az ügyfelek, de átváltunk párkapcsolati mediációra, mert rájönnek, hogy mégsem akarnak elválni, inkább dolgoznának a kapcsolatukon. Vannak olyan párok, akik azzal a céllal keresnek meg, hogy javítsunk a kapcsolatukon, aztán mégis úgy döntenek, hogy inkább válnának.

Még egy érv a mediáció mellett

A mediáció költsége részben beszámítható a válási illetékbe az Illetéktörvény 58. § (4) pontja alapján, ha a felek a perfelvételt lezáró végzés meghozatalát követően egyezséget kötnek.

 Mediációról mondták:

„Nagyon sok jó tapasztalattal rendelkezünk gyakorlott mediátorok igénybevétele kapcsán. A mediációtól nagyon sokan idegenkednek, ugyanakkor nincsenek is igazán tisztában azzal, hogy miről is szól. Egyáltalán nem kell félni tőle, sőt ha elkezdik és nem nyeri el a tetszésüket a módszer, akkor bármikor fel is lehet függeszteni.”

Dr. Gaál Edina ügyvéd

Válási mediáció árak

Válási

Konzultáció

A válási konzultáción részletes információt kap a válással kapcsolatos minden szükséges tudnivalóról.

Válási konzultáció díja: 
30.000,- Ft / megkezdett óra – online
36.000,- Ft / megkezdett óra + költségtérítés – személyesen

ALAP

Válási Mediációs Csomag

Az Alap csomagot azoknak ajánljuk, akik egymás között már megbeszéltek mindent, nincs közös kiskorú gyermekük, és szeretnék, ha már az első tárgyaláson a bíróság felbontaná a házasságukat.

Mit tartalmaz az Alap Válási Mediációs Csomag?

 • 1 mediációs ülés a házaspárral közösen, maximum 2 óra.
 • (További órák: 15.000 Ft/fő/megkezdett óra)
 • Egyezség megfogalmazása, írásbeli rögzítése, segítség a keresetlevél kitöltésében, tájékoztatás a bírósági eljárás megindításáról és a folyamatáról.
ÁR: 90 000.-Ft

STANDARD

Válási Mediációs Csomag

Azoknak a házaspároknak ajánljuk, akiknek közös kiskorú gyermekük van, így az egyezségben részletesen szabályozni kell a hatályos jogszabályoknak megfelelően a gyermekre vonatkozó kérdéseket.  Azoknak ajánljuk, akik egyetértenek a gyerekekkel kapcsolatos és egyéb kérdésekben is.

Mit tartalmaz az Standard Válási Mediációs Csomag?

 • 1 mediációs ülés a házaspárral közösen, maximum 3 óra
 • (További extra órák: 15.000 Ft/fő/megkezdett óra)
 • Egyezség megfogalmazása, írásbeli rögzítése, segítség a keresetlevél kitöltésében, tájékoztatás a bírósági eljárás megindításáról és a folyamatáról.
ÁR: 150 000.-Ft 

EXTRA

Válási Mediációs Csomag

Azoknak ajánljuk, akik között vita van, és fontos témában nem tudnak megegyezni (pl. vagyonmegosztás, vagy szülői felügyeleti jogok gyakorlása, kapcsolattartás, gyermektartás stb.). Abban viszont egyetértenek, hogy jobb, ha ők maguk hoznak döntést minél előbb a saját sorsukról, mint ha évekig elhúzódó, költséges per végén, egy előre nehezen megjósolható ítéletbe kellene majd beletörődniük.

Mit tartalmaz az Extra Válási Mediációs Csomag?

 • 1 vagy 2 mediációs ülés a házaspárral közösen, maximum 5 óra.
 • Amennyiben szükséges, külön-külön megbeszélés a felekkel.  (2 x 1 óra).
 • (További extra órák: 15.000 Ft/fő/megkezdett óra)
 • Egyezség megfogalmazása, írásbeli rögzítése, segítség a keresetlevél kitöltésében, tájékoztatás a bírósági eljárás megindításáról és a folyamatáról
ÁR: 180 000.-Ft
}

Válási mediáció időpontja

Az ügyfelekkel előzetesen egyeztetett időpontban.

Válási mediáció helyszíne

Megbeszélés szerinti előre egyeztetett helyszínen.

Jelentkezés válási mediációra

Dr. Murányi Ildikó

Tel.: (+36) 20 983 5818

E-mail: dr.muranyi.ildiko@gmail.com

  Ezt az űrlapot reCAPTCHA védi, a Google Adatvédelmi irányelvei és Általános Szerződési Feltételei az irányadóak.

  Dr. Murányi Ildikó válási mediátor

  Dr. Murányi Ildikó