Bár nincsen két egyforma eset, minden válás más és más, vannak olyan hasonlóságok, amelyek a válások hátterében megtalálhatóak. A statisztikák szerint a válások 70 %-át nők kezdeményezik. Függetlenül attól, hogy férfiak vagy nők adják be a válókeresetet, általában ugyanazokra a válási okokra hivatkoznak.

Leggyakoribb válási okok

1.Válás oka – Elhidegülés

Az elhidegülés vezet a válási okok között, a legtöbb házasság felbontását elhidegülésre, érzelmi problémákra hivatkozva kezdeményezik.

2. Válás oka – Hűtlenség, megcsalás

A második leggyakoribb válóok a hűtlenség, megcsalás. Fontos megjegyezni, hogy a megcsalás az esetek nagy részében valamilyen másik megoldatlan problémának a következménye. Tehát a megcsalás egy tünet, a valódi probléma mélyebben van.

3. Válás oka – Anyagi gondok

A pénz miatti vita az egyik leggyakoribb veszekedési forrás, a rendszeres veszekedések pedig könnyen eltávolodáshoz, a kapcsolat megromlásához vezethetnek. Az anyagi problémákat sajnos a válás nem oldja meg, ha csak azt nézzük, hogy a külön költözéssel két háztartást kell fenntartani aminek több a költsége, mintha egy háztartásban élne a család.

4. Válás oka – Alkoholizmus

Az alkoholizmus, és az alkoholizmushoz kapcsolódó agresszió a 80-as években a vezető válási ok volt, szerencsére csökkent ezen esetek száma. Ettől még az alkoholizmus egy komoly probléma, amivel foglalkozni kell, és mindenképpen érdemes külső segítséget kérni, mert önerőből ezt a problémát kis eséllyel lehet megoldani.

válás okai, válási okok

Mit tehetünk a válás megelőzése érdekében?

A fenti listában szereplő problémák nagy része kezelhető, és elkerülhető lehet a válás. A párkapcsolati mediáció, párkapcsolati tanácsadás megoldást tud kínálni ezen problémák kezeléséhez.

Az elhidegülés az egyik leggyakoribb probléma, amivel megkeresnek a párok, és az esetek nagy részében sikerül jelentős javulást elérni a kapcsolatban.

A megcsalás is olyan probléma, ami kezelhető. Nem könnyű újra felépíteni a bizalmat a kapcsolatban egy félrelépés után, de nem lehetetlen, és van rá jó pár példa, hogy a megcsalás megfelelő feldolgozása után helyre áll a kapcsolat.

Ahogy korábban írtam, az anyagi gondokra a válás nem hogy megoldást nem jelent, hanem tovább súlyosbítja a problémát, ezért mind rövid mint hosszútávon úgy járnak a legjobban, ha megtanulják kezelni a problémát.

Ha nem tisztázzák magukban, hogy mi vezetett a válásukhoz, akkor könnyen előfordulhat, hogy egy következő kapcsolatukban ugyanazokkal a problémákkal találják szemben magukat.

Az alkoholizmus olyan probléma, amelynek a kezelése túlmutat a párkapcsolati tanácsadás keretein, ilyen probléma esetében mindenképpen szakemberhez érdemes fordulni.

Mikor van a legnagyobb esély a problémák megoldására?

Írtam az előbb, hogy a legtöbb probléma általában orvosolható, de nem szabad elfeledkezni, hogy nincsen két egyforma eset. Az alábbi tényezők nagyban befolyásolják a párkapcsolati mediáció, párkapcsolati tanácsadás sikerét.

Amennyiben mindkét fél elkötelezett a párkapcsolat megmentéséért nagyobb az esély a sikerre.

Ha volt a 2-3 olyan év a párkapcsolatban, amikor minden jól működött, az szintén javítja az esélyeket. Ez azt jelzi, hogy működő képes volt a kapcsolat, csak vissza kell találni a régi kerékvágásba.

Minél frissebb a probléma, annál könnyebben orvosolható.